Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ψέματα εγώ ;; ΠΟΤΕ !!



Φέρνει καλοτυχία λένε σε αυτόν που κοροϊδεύει όταν λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά .
Λέμε όμως ψέματα μόνο την Πρωταπριλιά ή και τις άλλες μέρες ;
Τα παιδάκια παραδέχτηκαν πως λένε ψέματα και τις άλλες μέρες για να αποφύγουν το μάλωμα της μαμάς ή κάποιου μεγαλύτερου όταν κάνουν κάποια ζημιά ή ζαβολιά .

Μιλώντας για το ψέμα μέσα από δικές τους εξιστορήσεις και γεγονότα τα παιδιά συνειδητοποιούν πως το ψέμα δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις των ανθρώπων και πως πρέπει κάθε άνθρωπος να νιώθει ευθύνη για τα ψέματα που εκστομίζει ο ίδιος αλλά και ο διπλανός του και κατ επέκταση ο άνθρωπος μιας άλλης πόλης ή χώρας . 
Συζητήσαμε την αξία της ειλικρίνειας στην οικογένειά μας και το πόσο σημαντικό είναι να βασίζεται ο ένας στον άλλον και να τον εμπιστεύεται .

Το κλασικό παραμύθι του Ψεύτη βοσκού μας εξηγεί και φέτος με όμορφο τρόπο και μας κάνει να σκεφτούμε ότι το ψέμα τελικά επιστρέφει σε αυτόν που το εκστόμισε και τον εκδικείται .
Καθώς επίσης όποιος λέει ψέματα , δεν τον πιστεύει κανείς ούτε και όταν λέει την αλήθεια .
Αναφερθήκαμε σε καινούρια συναισθήματα όπως αυτά του θυμού και την αίσθηση της κοροϊδίας που ένιωσαν οι χωρικοί από τον ψεύτη βοσκό αλλά και την αίσθηση της ικανοποίησης και της δικαίωσης που πήραν στο τέλος . 

Ο ήρωας αυτός μας ενέπνευσε να φτιάξουμε μια κατασκευή με μήνυμα .. 

Ο ψεύτης βοσκός μετάνιωσε, κατάλαβε το λάθος του και τώρα πια φυλάει ήσυχος τα προβατάκια του  .. 

Τα παιδιά ζωγράφισαν και έκοψαν τα προβατάκια που τώρα πια είναι ασφαλή μέσα στην κάπα του βοσκού .. 

















Ας προσέξουμε λοιπόν όλοι τα λόγια μας και ας μην προσπαθούμε να δείξουμε πως είμαστε σημαντικοί πλάθοντας για τον εαυτό μας φανταστικές ιστορίες και κατορθώματα γιατί η πραγματική μας αξία φαίνεται στις πράξεις μας .. 

Κατασκευές και πολλά παιχνίδια για την ημέρα της Πρωταπριλιάς μπορείτε να βρείτε και σε παλαιότερες αναρτήσεις της Προσχολικής Παρεούλας , πατώντας τους παρακάτω συνδέσμους 
εδώ : 
http://prosxolikipareoula.blogspot.gr/2014/03/blog-post_29.html#comment-form

κι εδώ :  
http://prosxolikipareoula.blogspot.gr/2015/04/blog-post_1.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου